Ställ inte upp på Gubblördag och Tjejkväll

Nu nalkas Arvikahandlarnas Gubblördag och vi förväntas inhandla motorsågar och beskåda veteranbilar i vårsolen. Eller vi och vi. Jag förväntas uppenbarligen inte uppskatta oljedoft och verktygsinköp. Genom att döpa en dag till Gubbdag ritar man upp ramarna för vad manlighet är. Bilar, gräsklippare och vedklyvar har bringats till världen endast för de med Y-kromosom. Att bara förknippas med handlingskraft är begränsande. Vad händer med de övriga egenskaperna?

Det är samma sak när det är Tjejkväll på hösten. Smink och nya trender är tydligen reserverat för kvinnor. För att inte tala om Jössefröjda där tjejer uppmanas att hellre lyfta fram sina yttren än faktiska egenskaper och kvaliteter. Inget ont om vackra människor, men att reducera en människa till sitt yttre är obehagligt. Objektifiering är en hemsk härskarteknik och är en anledning till att kvinnor i många sammanhang inte tas på samma allvar som män.

Men det spelar väl inte så stor roll egentligen om kvinnor gör vissa saker och män andra saker? Nej, så länge det är självvalt och det ena inte värderas högre än det andra. Men då behöver heller inte egenskaperna vara kopplade till kön.

Vissa menar att könsskillnader som yttrar sig genom beteenden och val av utseende är naturligt, alltså biologiskt. Var finns det belägg för det? Det har kommit ut en hel del populärvetenskapliga böcker som hävdar att det finns biologiska könsskillnader i hjärnan. De har tyvärr ofta en underskattande inställning till allmänhetens förmåga att ta till sig vetenskap och har därför förenklat fakta så långt att den förvanskats.

Jag har ingen anledning att tro att de skillnader som idag finns mellan könen har annat än socialt ursprung. Vi människor är sociala varelser som anpassar oss till det system som råder. För att överleva lyssnar vi noga in vilka förväntningar som finns på oss och uppfyller dem i så stor utsträckning som möjligt. Till exempel är det troligare att män får lära sig att tycka om bilar än att de har en bilgen, eftersom bilen har funnits för kort tid för att några genmutationer skulle hunnits med.

För drygt 50 år sen var det fortfarande accepterat att hävda biologiska skillnader beroende på etnicitet. Sverige var ett av de främsta länderna på rasbiologi. Idag skäms vi över vår historia och vill helst glömma bort den. Var finns skillnaden mot idag? Då kartlades noga skillnader mellan människor av olika härkomst och var underlag till en rasistisk politik. Även om könsskillnaderna kanske inte kartläggs på samma institutionella sätt idag, är det samma segregerande system som råder.

Låt kvinnor och män, tjejer och killar utvecklas och leva på samma villkor utan förmanande könsramar att hålla sig inom. Ställ inte upp på Gubblördag och Tjejkväll.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback