Den balanserande bitterheten

Jag är bitter. Ingenting jag borde vara om jag vill vara en duktig människa enligt alla konstens regler. Bitterhet är en mycket tabubelagd känsla. Man får inte vara bitter. Istället ska man, utan att reflektera, vara glad, käck och trevlig. Fråga inte ? bara gör som de andra.

 

Vi lever i en värld som hela tiden matar oss med nya produkter som ska göra oss snyggast, bäst och vackrast. Ingenting utom det ouppnåeliga är perfekt. Ingen duger. Ingen får vara nöjd. Nöjda människor konsumerar inte. Människor som inte konsumerar är svårare att kontrollera. Okontrollerbara människor är farliga - för de som vill ha makt.

 

Människor runt omkring sviker, trycker ner och förgriper sig på varandra. Rädslan att inte räcka till för egen del sporrar viljan att trycka ner andra. För att rädda sitt eget skinn och för att iallafall inte vara sämst.

 

Allting hänger ihop. Oftast går det inte att urskilja vilken bitterhet som bottnar i personliga konflikter och vad som handlar om något större.  Det gemensamma är att den följer på en känsla av besvikelse. Att då försöka släta över det hela snarare stjälper än hjälper. Bitterheten är en naturlig reaktion på en sjuk situation. Ett sätt att bearbeta det som hänt och komma på fötter igen. Den blir ett skydd som hjälper till att mobilisera krafterna mot det som skadat en.

Ett naturligt avstamp mot förändring.

 

Jag tror det är bra att vara  bitter. Men på olika saker, i olika omgångar, på olika sätt och varvat med konkreta lösningar. Det är om man fastnar det blir farligt. När bitterheten tar överhanden och färgar av sig på annat runt omkring. Det destruktiva om man övergår till att vara passiv och handlingsförlamad. Ett exempel är när man skyller sina handlingar idag på händelser i det förflutna. Då helt utan tanke på att ens eget beteende faktiskt är möjligt att förändra.

 

En värld som inte accepterar sina egna slaggprodukter, så som bitterhet, är enligt mig en sjuk värld. Att ständigt vara lycklig och tillfreds, vad är det för liv? Hur ska man veta vad man vill förbättra i sitt liv och i världen om man inte får tänka och tycka illa om det negativa?

 

Det ligger någonting i att all förändring börjar med bitterhet.